• 9. Lastige situaties en veel voorkomende vragen

  9. Lastige situaties en veel voorkomende vragen

  Je hebt nu geleerd hoe je volgens de procedure de zelftest begeleidt in een normale situatie. Het zal niet in alle situaties volgens het boekje verlopen. In dit hoofdstuk lees je een aantal bijzondere situaties waar je tegenaan kunt lopen en leer je hoe je daarmee omgaat. 

  afbeeldingEr komen meer dan 4 druppels uit de vloeistof op de cassette - Dat is niet erg als de test ‘volloopt’ (lichtroze) en er een lijntje op de C zit, is het goed.

  Er komt schuim uit het buisje - Dat is niet erg als de test ‘volloopt’ (lichtroze), en er een lijntje op de C zit, is het goed.

  De uitslag wordt op een later moment nogmaals bekeken en is veranderd - De uitslag van de test is alleen betrouwbaar tussen 15 en 30 minuten nadat de vloeistof op de cassette is gedruppeld. Wordt de cassette buiten dit tijdvak afgelezen, dan is de uitslag niet geldig. Geef de leerling een nieuwe test en laat hem de test opnieuw uitvoeren.

  De wattenstok valt op de grond of raakt iets aan - Geef de leerling een nieuwe testset. De wattenstok is bevuild en daarmee is de test ongeldig.

  De neuswat gaat niet diep genoeg of gaat te diep - Corrigeer de leerling mondeling. Beeld zo nodig de afnametechniek uit met een eigen testset, zonder echt de neus in te gaan. Of wijs op je eigen wattenstok aan tot waar de stok de neus in gaat. 2,5 centimeter is ongeveer de lengte van het eerste vingerkootje van je wijsvinger.

  De neuswat niet goed wordt gemengd met de vloeistof uit het buisje - Corrigeer de leerling mondeling. Doe zo nodig de afnametechniek voor met een eigen testset. Het is de bedoeling dat de wattenstok gedurende 15 seconden rondgedraaid wordt in de vloeistof. Hiermee meng je het afnamemateriaal uit de neus met de vloeistof. Dat is nodig om een betrouwbaar resultaat te krijgen.

  Het buisje kleurt niet roze en loopt vol - Er zit onvoldoende vloeistof in de test en is ongeldig. Laat de leerling een nieuwe test afnemen.

  De lijn bij de T is heel licht gekleurd - Dit betekent een positief resultaat. De lijn kleurt donkerder naarmate de concentratie van het virus groter is.

  Een leerling heeft een indicatie om zich officieel te laten testen

  Als een leerling een indicatie heeft om zich officieel te laten testen, gaat hij direct naar huis en plant een afspraak in bij een reguliere testlocatie. De antigeentesten die gebruikt worden op scholen zijn niet bedoeld ter vervanging van een coronatest van de GGD.

  Up-to-date blijven en vragen stellen

  Als je straks aan de slag gaat, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van aanpassingen in de procedure en andere veranderingen. Raadpleeg daarvoor lesopafstand.nl. Heb je een vraag? Bespreek hem eerst met de coronacoördinator. 

  Oefening

  Lees de onderstaande situaties één-voor-één door en bedenk hoe jij zou handelen. Klik daarna de situatie open om erachter te komen hoe je omgaat met deze situatie.