• 7. Hoe zorg je voor hygiëne en veiligheid?

  7. Hoe zorg je voor hygiëne en veiligheid?

  afbeeldingIn dit hoofdstuk leer je hoe je veilig testen mogelijk maakt. Zo voorkom je besmetting tijdens de testafname.

  Algemeen

  Houd je aan de algemeen geldende regels van de school, zoals deze ook voor de leerlingen gelden. Dat is bijvoorbeeld: als je gaat lopen draag je een mondmasker. 

  Was voor je begint je handen met water en zeep of gebruik desinfecterende handgel. Herhaal dit aan het einde van je shift of wanneer je tussentijds de ruimte verlaat. Was of desinfecteer ook je handen als je pauze hebt gehouden of iets hebt gegeten of gedronken.

  Het is niet nodig om tijdens de begeleiding een mondmasker of andere beschermende materialen te dragen, zolang je tenminste 1,5 meter afstand houdt van de leerling. Schat je in dat je bij hoge uitzondering toch dichterbij moet komen, omdat een leerling bang is, of omdat de kans bestaat dat hij flauwvalt? Draag dan een mondmasker en was direct daarna je handen met water en zeep. 

  Als er meerdere leerlingen tegelijk getest worden, zorg je ervoor dat zij in de testruimte altijd 1,5 meter afstand houden van elkaar. Voorkom dringen bij de wasbak of prullenbak, door de leerlingen één voor één de ruimte te laten verlaten. 

  Afvalverwerking

  De testmaterialen kunnen besmettelijk zijn. Zelfs als de test negatief of mislukt is, is er een kleine kans dat het materiaal besmettelijk is. Ga daarom zorgvuldig om met afval!

  In het hoofdstuk hiervoor heb je gezien dat de leerling alle gebruikte materialen in een plastic zak stopt en deze dichtgeknoopt in de prullenbak gooit. Het is belangrijk om al het afval zorgvuldig weg te gooien, om te voorkomen dat mensen besmet raken. Aan het eind van je shift knoop je de vuilniszak dicht. Gooi de vuilniszak bij het gewone afval.

  Schoonmaken

  Na iedere testafname maakt de leerling zijn tafel schoon. Schoonmaken gebeurt met schoonmaakspray en een papieren doekje. Een sopje met schoonmaakmiddel en een schoonmaakdoekje mag ook. Gebruik allesreiniger of afwasmiddel.

  Laat de leerling zelf zijn tafel schoonmaken. Zo voorkom je dat je zelf in aanraking komt met een mogelijk besmet oppervlak. Om te voorkomen dat alle leerlingen dezelfde sprayflacon aanraken, spray je zelf schoonmaakmiddel op de tafel van de leerling. Omdat de leerling tijdens de test zijn telefoon aanraakt, is het verstandig om ook dit oppervlak schoon te maken.